8/ΘΕΣΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΦΟΡΟΥΜ

 

ΟΙΚΑΔΕ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ |ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ    |ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OLPC | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ 

2/ΘΕΣΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

   

  Το ΟΙΚΑΔΕ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

     

Το ΟΙΚΑΔΕ

 

Το Οίκαδε είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου. Μέσω του internet και της ιστοσελίδας www.oikade.gr ξεπερνάμε τις γεωγραφικές αποστάσεις και προσφέρουμε στα παιδιά έναν ελληνικό διαδικτυακό τόπο γεμάτο γνώσεις και ψυχαγωγία. Μέσα από παιχνίδια, περιηγήσεις, κατασκευές και πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο για τον ελληνικό πολιτισμό και διασκεδάζουν με τους φίλους τους.

Παράλληλα μέσα σε αυτή την ιστοσελίδα φιλοξενείται ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό δίκτυο σχολείων, όπου δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο και ελληνόφωνα σχολεία από το εξωτερικό πραγματοποιούν ανά τριάδες ζωντανές ηλεκτρονικές συναντήσεις. Κεντρικό θέμα των συναντήσεων είναι «Οι ελληνικές γειτονιές του κόσμου», όπου κάθε τάξη προσκαλεί τις άλλες δύο σε ένα σύντομο ταξίδι στον τόπο της. Οι μαθητές ερευνούν, συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν στους συνομήλικούς τους τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου τους, όπως γεωγραφία, φυσικό πλούτο, ιστορία, ήθη και έθιμα, πολιτισμό.

Μέσα από το Οίκαδε τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και καλλιεργούν δεξιότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη κρίσης, την ανάληψη υπευθυνότητας και τη συλλογική δράση. Με την εμπειρία αυτή διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και προετοιμάζονται ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις.

Σήμερα στο Οίκαδε συμμετέχουν πάνω από 120 σχολεία. Όραμα της Τράπεζας Κύπρου είναι να αγκαλιάσει τα ελληνικά σχολεία σε κάθε γωνιά της γης. Όλοι εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το αναπτύσσουμε με την ίδια πίστη και ενθουσιασμό και στο μέλλον.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ από το 2006. Ανήκει στην 3η ομάδα της Κύπρου μαζί με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου (Κουπάτειο), το Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας (Αγίου Γεωργίου) Λευκωσίας και το Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Λεμεσού. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο το 2009 ενώ το 2010 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου (Κουπάτειο) μας επισκέφτηκαν και γνώρισαν το σχολείο και τον τόπο μας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

29-4-2009 - 3-5-2009  Επίσκεψη στην Κύπρο

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «ΟΙΚΑΔΕ» ,στο οποίο συμμετέχουμε για τρίτο συνεχές έτος,  και μετά από επίμονες προσκλήσεις (των φίλων μας πια) Κυπρίων των Δ. Σχολείων 9ο Πάφου, το 3ο Λακατάμιας (Άγιου Γεωργίου) Λευκωσίας  και το Δ. Σχ. Καλού Χωρίου Λεμεσού, από τα οποία αποτελείται η δική μας ομάδα μελέτης, αποφασίσαμε  να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη- εκδρομή στην Κύπρο στις 29-4-2009 έως 3-5-2009.

            Το σχολείο μας φιλοδόξησε  να αποτελέσει πρεσβεία φιλίας και αδελφοσύνης των νέων της Πάτρας προς την νεολαία της Κύπρου και να ενισχύσει τους δεσμούς μας με παραπέρα δράσεις όπως παρουσιάσεις για την  Πάτρα και γενικότερα την Αχαΐα, πρόσκληση  των Κυπρίων μαθητών και των οικογενειών τους να επισκεφτούν την Πάτρα, ανάδειξη των επιτευγμάτων της πόλης μας και του Πανεπιστημίου μας  στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού.

          Η αντιμετώπισή μας από τους δασκάλους και τους γονείς και των τριών Σχολείων ξεπέρασε κάθε όριο της φιλοξενίας, σε σημείο υπερβολής. Ο κατάλογος των γευμάτων που μας παρέθεσαν, των δώρων  για μας, τους μαθητές  και το σχολείο μας, των βιβλίων και των αναμνηστικών πλακετών είναι ιδιαιτέρα μακρύς. Παντού ακούγαμε «το Σχολείο από τη Μητέρα Πατρίδα», παντού είχαμε αντιμετώπιση όχι φιλοξενούμενων  αλλά αδελφών.

            Κορυφαία στιγμή η επίσκεψή μας στα φυλακισμένα μνήματα. Εκεί οι Κύπριοι συνάδελφοι μας είχαν ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη. Είχαμε την τιμή να αναλάβει την ξενάγησή μας ο κ. Γιώργος  Βρυωνίδης, αντάρτης της ΕΟΚΑ, συμμαχητής και συγκρατούμενος του Ευαγόρα Παλικαρίδη και σύζυγος της αδελφής του. Στα λόγια και στο παράστημα του εβδομηνταδιάχρονου λεβέντη, νοιώσαμε τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού και τον πόθο του για Ελευθερία και Ελλάδα.

            Την Κυριακή 3/5/2009 επιστρέψαμε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.  Κανένα απρόοπτο γεγονός δεν μας απασχόλησε, κανένα πρόβλημα δεν εσκίασε την επίσκεψή μας.  Επιστρέψαμε γεμάτοι χαρά, ευχαρίστηση και συγκίνηση για όσα είδαμε, ζήσαμε και μάθαμε.

Είναι φανερό ότι οι παιδαγωγικοί μας στόχοι επιτεύχθηκαν στο μέγιστο βαθμό.